ARKI_Kuvatagi_musta_rgb_png

Strategiatyö ja Sensemaking

Valtava muutosten määrä, muutoksen vauhti ja kompleksiset syy-seuraussuhteet tekevät paitsi organisaatioiden ketterästä toiminnasta myös strategisesta johtamisesta entistä kriittisempää. Ollaan modernin johtamisen ytimessä. Miten luoda yhteistä ymmärrystä strategiasta käytännössä, tulevaisuuden karikot ja mahdollisuudet huomioiden?
Strategiatyössä käsitellään organisaation pitkän aikavälin tavoitteita ja toimintasuunnitelmia. Sensemaking puolestaan tarkoittaa merkitysten luomisen ja ymmärtämisen viitekehystä kompleksisessa, jopa kaoottisessa ympäristössä. Strateginen sensemaking kuvaa prosessia, jossa organisaatio pyrkii yhdessä ymmärtämään ympäröivää maailmaa ja muokkaamaan sen mukaan arjen tekemistään kohti strategiatavoitteitaan.

Organisaatioiden haasteet VUCA- ja BANI-maailmassa

Maastoutetaan ensin hieman toimintaympäristöä. Organisaatioiden alati muuttuvaa toimintaympäristöä voi kuvata VUCA- ja BANI-viitekehysten avulla. VUCA syntyy sanoista volatile eli epävakaa, uncertain eli epävarma, complex eli monimutkainen ja ambiguous eli moniselitteinen. Kaksikymmentäluvun kokemukset toimintaympäristön muutoksista haastoivat tavalla tai toisella kaikkien organisaatioiden toimintaympäristöä. Sen myötä VUCAn hyödyntämisen lisäksi sensemakingin rinnalle on noussut tarkastelun tueksi myös BANI-viitekehys: Brittleness eli hauraus, Anxiety eli ahditus, Nonlinearity eli epälineaarisuus ja Incomprehensibility eli käsittämätön.

Jotta organisaatiossa voidaan ylipäätään käydä avointa dialogia strategiasta ja yhteisestä suunnasta on ensin yhteisesti ymmärrettävä ja hyväksyttävä kaiken toiminnan hauraus ja haavoittuvuus. Pysyvyys on myytti, ainoa pysyvä asia on muutos. Siksi B=brittleness.

On yhdessä tultava sinuiksi sen asian kanssa, että se, mitä tänään päätimme yhteiseksi suunnaksi voi hetkenä minä hyvänsä vaatia päivittämistä. On hyväksyttävä ahdistus siitä, että strategiatavoitteet eivät ehkä toteudukaan sillä mallilla kuin alun perin ajattelimme. Siksi A=anxiety.

Strategian toteuttaminen tulisikin nähdä nimenomaan jatkuvana oppivana prosessina. Muutos on aniharvoin suoraviivaista ja loogista saati ennustettavaa. Siksi N=nonlinear. Strategiatavoitteisiin pääsemisen keinot, tavoitetekeminen, on oltava jatkuvan iteroinnin ja suunnan tarkastamisen tulosta. Moderni johtaja varmistaa sen, että omalla tiimillä on systemaattiset keinot tarkastella tekemistään, vastuu ja vapaus tehdä tarvittavia muutoksia, esimerkiksi yhteisen priorisoinnin avulla. Näin erityisesti siinä kohtaa, kun arjen muutostilanne on niin monisyinen, että päätöksiä on tehtävä nopeastikin vähillä faktoilla, tietoisesti yhdessä. Siksi I=incomprehensibility.

Strategisen Sensemakingin merkitys

Näistä lainalaisuuksista ja yksilöllisistä kokemuksista yhteisen ymmärryksen kiteyttäminen on yksi tämän hetken kriittisimmistä työelämätaidoista. Organisaation tekemistä tulee jäsentää yhtäältä johtoryhmän sanoittamana, toisaalta niin, että myös henkilöstö tuo esiin tietoa, havaintoja ja näkemystään. Avointa dialogia johtoryhmän ja henkilöstön välille tarvitaan, jotta johdon ja ydintekemistä toteuttavan henkilöstön yhteinen suunta saadaan hiottua ja erilaisiin tilanteisiin voidaan sopeutua. Arjen tekemisen jäsentäminen strategian ja tulevaisuuden näkymien valossa, sensemaking, on modernin arjen johtamisen tukijalka.
Yhteisten vahvuuksien avaaminen, osaamisen vahvistaminen, kehitettävien asioiden tietoinen edistäminen sekä rohkeus lopettaa sellaisten asioiden rutiininomainen tekeminen, jotka eivät enää palvele muuttunutta arkea, ovat keskeisiä keinoja pitää yllä oikeaa suuntaa kohti valittua strategiaa.
Se edellyttää aktiivista, tavoitteellista ja vain sitä kautta tuloksellista vuoropuhelua työtekijöiden ja esihenkilöiden välillä, tiimien sisällä, esihenkilöiden kesken sekä johdon kanssa. Unohtamatta tietenkään johtoryhmän ja hallituksen välistä hedelmällistä yhteistyötä. Johtoryhmä ja hallitus voivat hyödyntää strategista sensemakingiä varmistaakseen, että organisaation strategia on jatkuvasti sopeutuva ja ennakoiva.

Moderni Johtaminen ja Strateginen Sensemaking

Dialogia on käytävä siis läpi organisaation. Johdon on aktiivisesti tarkasteltava organisaation toimintaa ja johdettava esimerkillään yhteisin johtamislupauksin toimenpiteitä edelleen esihenkilöille sekä aidosti toiminnallistettava strategiatavoitteet tavoitteelliseksi ja mitattavaksi tekemiseksi läpi organisaation. Moderni johtaminen edellyttää muutosten johtamista ja kykyä sopeutua nopeasti muuttuvaan ympäristöön ja tehdä oikeita päätöksiä epävarmuuden keskellä. Strateginen sensemaking tarjoaa viitekehyksen, joka auttaa johtajia hahmottamaan kompleksisia tilanteita strateginen suunta huomioiden ja osallistamaan organisaatiotaan kohti menestystä.

Toivottavasti tämä artikkeli herätti ajatuksia oman organisaatiosi strategiatyöhön. Jos haluat sparrailla aiheesta, ota ihmeessä yhteyttä! Tästä linkistä yhteystietoihin. 

TERVETULOA TURKUUN!

Modernit johtajat kohtaavat Turussa Original Sokos Hotel Wiklundin tapahtumatori eWENTissa 

16.5.2024 klo 17.00–19.00.

Ohjelmassa on alustus modernista johtajuudesta,
tulevaisuuden työelämän haasteista ja mahdollisuuksista
sekä trendeistä, yhteistä keskustelua aiheesta ja
tietysti verkostoitumista hyvässä seurassa.

Turussa tavataan! Emilia & Noora

Inspiroidu lisää

arki-graafinen-elementti

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä,
niin tehdään muutos yhdessä.

Lue lisää asiakastarinoita

Mahtavia uutisia turkuun!

Modernit johtajat kohtaavat Turussa Original Sokos Hotel Wiklundin tapahtumatori eWENTissa

16.5.2024 klo 17.00–19.00.

Ohjelmassa on alustus modernista johtajuudesta, tulevaisuuden työelämän haasteista ja mahdollisuuksista sekä trendeistä, yhteistä keskustelua aiheesta ja tietysti verkostoitumista hyvässä seurassa.

Turussa tavataan!
Emilia & Noora