ARKI_Kuvatagi_musta_rgb_png

Organisaatio muutoskäyrällä. Taltuta muutosvastarinta heti ensimmäiseen ylämäkeen.

Muutos organisaatiossa on ennemminkin pysyvää kuin ajoittaista. Erilaisia muutoksia tulee vastaan niin oman organisaation kuin eri sidosryhmien puolesta. Monet organisaatiot ovat hyväksyneet muutoksen pysyvyyden arjen tekemisessä, mutta se ei poista muutoksen vastarintaa, käsittelyä ja hyväksymistä. 

Muutoskäyrä kuvaa muutoksen läpimenoa ja sen erilaisia vaiheita. Riippuen muutoksen suuruudesta sekä kuinka paljon se meitä henkilökohtaisella tasolla horjuttaa, määrittyy se, kuinka paljon aikaa vietämme muutoskäyrällä.

Organisaatio elää päivästä toiseen muutoskäyrällä kohdatessaan isoja ja pieniä muutoksia. Uusi laskutusohjelma pitää ottaa käyttöön, puhelin hajoaa, esihenkilö vaihtuu, strategiaa jalkautetaan tai viedään läpi muutosneuvottelut. Muutos voi olla myös hyvinkin pieni tai positiivinen, ei aina suuri ja negatiivinen, aiheuttaakseen muutosturbulenssia.

Otetaan helposti ymmärrettävä esimerkki kodin piiristä: lapsen syntymä. Se on hyvin iloinen asia, mutta nostaa monella tuoreella vanhemmalla ainakin hetkellisesti stressitasoa. Mitä maailma tarjoaa lapselleni, kuinka selviän uudesta arjesta ja osaanko varmasti toimia hänen kanssaan oikein.

Tekemisen merkityksellisyyden löytäminen, vahvistaminen ja tukeminen auttavat henkilöstön sitouttamisessa muutostalkoisiin, sillä muutos on uusi normaali.

Kun palataan organisaatiomaailmaan, muutoksia aiheuttavat niin organisaation omat muutostarpeet, jokaisen henkilökohtaiset muutokset sekä tietysti yhteiskunnalliset ja globaalit tapahtumat, jotka vaativat meiltä toimenpiteitä. Useimmiten meillä on läsnä enemmän kuin yksi muutos arjessamme. Jokainen meistä kulkee siis muutoskäyrällä eri vaiheissa eri muutosten kohdatessa lähes päivittäin.

Moni meistä varmasti tunnistaa arjessa tilanteen, jossa muutoksen kohdatessa, joku organisaatiosta juuttuu ensimmäiseen haastavaan ylämäkeen, kun toinen on jo innostuneena seuraavassa. Mietitään vaikka organisaatiomuutosta, uutta strategiaa, toimintaohjetta tai konseptia. Jollakin kokoonpanolla asiaa on mietitty, valmisteltu ja perusteltu jo pitkään. Uusi asia lanseerataan ja odotetaan kaikkien hyppäävän riemulla matkaan. Näin ei tapahdukaan, vaan monet pysähtyvät ensimmäiseen ylämäkeen toisten ollessa jo seuraavan huipulla.

Organisaation muutosjohtamistilanteissa onkin kyse siitä, miten lievennämme ja joudutamme ensimmäistä ylämäkeä, ymmärrämme erilaisia muutoksen tekijöitä paremmin ja annamme inhimillisyydelle tilaa. Tekemisen merkityksellisyyden löytäminen, vahvistaminen ja tukeminen auttavat henkilöstön sitouttamisessa näihin muutostalkoisiin, sillä muutos on uusi normaali.

Inspiroidu lisää

arki-graafinen-elementti

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä,
niin tehdään muutos yhdessä.

Lue lisää asiakastarinoita

Mahtavia uutisia turkuun!

Modernit johtajat kohtaavat Turussa Original Sokos Hotel Wiklundin tapahtumatori eWENTissa

16.5.2024 klo 17.00–19.00.

Ohjelmassa on alustus modernista johtajuudesta, tulevaisuuden työelämän haasteista ja mahdollisuuksista sekä trendeistä, yhteistä keskustelua aiheesta ja tietysti verkostoitumista hyvässä seurassa.

Turussa tavataan!
Emilia & Noora